Home CARDIOLOGIE Relatia dintre tensiunea arteriala si alimenetele bogate in flavonoide

Relatia dintre tensiunea arteriala si alimenetele bogate in flavonoide

by Pronto Diagnostic
0 comments

Un aport mai mare de alimente bogate în flavonoide, cum ar fi fructe de pădure, mere, ceai și struguri negri, este asociat cu o reducere relevantă din punct de vedere clinic a nivelului tensiunii arteriale, o asociație care este explicată parțial de bacteriile dintr-un microbiomul intestinal al individului, sugerează noi cercetări.

Într-un studiu bazat pe un lot de populație de peste 900 de persoane, cei cu cel mai mare aport de alimente care conțin flavonoide au avut tensiune sistolică și diastolica semnificativ mai scăzută, precum și o diversitate microbiană intestinală mai mare, comparativ cu cei cu aporturi mai mici.

Ce este microbiomul intestinal?

Termenul de microbiom se refera la microbii sau bacteriile care locuiesc in mod natural in organism, de la suprafata pielii pana la intestin.

Denumirea de microbiom are si un sens genetic, insemnand totalitatea genelor microbiene dintr-un organism (metagenom, genom bacterian), dar mai ales un sens ecologic, de biom (totalitatea ecosistemelor microbiene).

In gandirea traditionala, microbii au fost considerati agenti patogeni rai, care trebuie ucisi, insa noi cercetari sugereaza ca multe dintre microorganismele din intestinul nostru sunt esentiale pentru sanatatea si metabolismul nostru.

Hipocrate, parintele medicinei din toate timpurile, spunea inca de acum 2400 de ani ca „toate bolile incep din intestin“.

Oamenii de stiinta insa nu au fost constienti de la inceput de diversitatea imensa pe care o au microbii din corpul uman. In ultimii ani, s-au dezvoltat o serie de noi stiinte, care nu studieaza doar microbi patogeni izolati, ci iau in considera rolul intregului ecosistem microbian.

De multe  am considerat ca toti microbii sunt periculosi pentru sanatatea noastra si am concluzionat ca organismul uman sanatos nu ar trebui sa contina microbi, iar organismul trebuie sa fie cat se poate de steril.

Studiile realizate in ultimii ani demonteaza toate aceste mituri legate de igiena perfecta a omului modern si de obsesia fata de a avea un mediu perfect steril. Microbii sunt in noi, se regasesc peste tot, iar acolo unde microbii dispar cu speciile, pot aparea probleme grave.

Dr.  Aedin Cassidy, cercetător principal și profesor în nutriție și medicină la Institutul pentru Securitatea Alimentară Globală, Universitatea Queen’s, Belfast, Irlanda de Nord Dr. Aedin Cassidy a declarat:

 „Știm ce mâncăm joacă un rol esențial în modelarea microbiomului intestinal, dar se știe puțin despre importanța relativă a alimentelor vegetale și a constituenților „

Spre deosebire de mulți alți constituenți alimentari, flavonoidele sunt metabolizate predominant în intestin, sugerând că microbiomul intestinal poate fi mai important în îmbunătățirea activității organismului uman.

 „Există dovezi crescânde din studiile pe bază de populație și din studiile clinice că un aport mai mare de flavonoide și alimente bogate în flavonoide poate îmbunătăți sănătatea inimii, dar pentru prima dată oferim date care subliniază rolul cheie al microbiomului intestinal în explicarea asocierii între astfel de alimente și tensiunea arterială „, a remarcat Dr.  Aedin Cassidy .

Pentru această analiză, Cassidy și grupul ei au căutat să evalueze în ce măsură compoziția microbiomului intestinal ar putea explica asocierea aportului obișnuit de alimente bogate în flavonoizi și flavonoizi cu tensiunea arterială sistolică și diastolică într-un eșantion comunitar de 904 de persoane cu vârsta de 25 de ani. -82 de ani.

Analiza datelor a arătat următoarele:

Consumul de 1,5 porții de fructe de padure pe zi (aproximativ 1 cană) a fost asociat cu o reducere de 4,1 mm Hg a TA sistolică; 12% din această asociație a fost explicată de factorii microbiomului intestinal

  „Aceste efecte de scădere a tensiunii arteriale sunt realizabile cu modificări simple ale dietei zilnice”, a spus Cassidy.

 „Incorporarea alimentelor bogate în flavonoide în dietă poate avea reduceri relevante din punct de vedere clinic ale tensiunii arteriale, iar un microbiom intestinal sănătos este important pentru a descompune flavonoidele într-o formă mai cardioprotectoare”, a spus ea.

„Descoperirile noastre indică că studiile viitoare ar trebui să privească participanții în funcție de profilul metabolic, pentru a studia mai precis rolurile metabolismului și ale microbiomului intestinal în reglarea efectelor flavonoidelor asupra tensiunii arteriale”, a spus Cassidy.

 „O mai bună înțelegere a variabilității individuale a metabolismului flavonoidelor ar putea explica foarte bine de ce unii oameni beneficiază de protecție cardiovasculară mai mare din alimentele bogate în flavonoide decât alții.”

„Boabele și strugurii cu conținut ridicat de polifenoli pot avea multe beneficii asupra sănătății ca antioxidanți și într-un studiu recent s-a demonstrat că reduce mortalitatea cardiovasculară. Schimbarea microflorei cronice este de asemenea de interes, deoarece aceasta se va schimba odată cu creșterea consumului de fructe și legume ”.

 Studiul realizat de Cassidy și colegii săi susține recomandările dietetice de la American Heart Association (AHA) pentru sănătatea inimii, Penny M. Kris-Etherton, dr., RDN, profesor de științe nutriționale, Universitatea Penn State, University Park, Pennsylvania și președinte, Consiliul AHA pentru Stil de Viață și Sănătate Cardiometabolică.

 Se recomandă un model dietetic sănătos, care subliniază o varietate de alimente vegetale, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe și este sărac în sodiu, grăsimi saturate și zaharuri adăugate. Sunt recomandate alimentele cu proteine ​​slabe, inclusiv alimentele cu proteine ​​vegetale, iar carnea roșie ar trebui să fie limitată.

Pe baza acestor recomandări dietetice, o mare varietate de alimente vegetale va promova consumul multor flavonoide care au demonstrat beneficii ale bolilor cardiovasculare, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale sistolice, așa cum au fost raportate de autori, precum și promovarea funcției endoteliale sănătoase și având antitrombotice , efecte antiinflamatorii și antioxidante.

„Acest model dietetic recomandat va avea alte beneficii cardiovasculare pentru sănătate, cum ar fi scăderea colesterolului LDL, datorită profilului său nutritiv foarte sănătos. Noua descoperire interesantă raportată de Cassidy și colaboratorii este că efectele flavonoidelor dietetice asupra scăderii tensiunii arteriale sistolice sunt modulate de microbiomul intestinal.

„Trebuie făcute cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri și pentru a identifica modul în care diferitele alimente afectează bacteriile intestinale specifice care beneficiază de sănătatea cardiovasculară.”

Cercetarea a fost finanțată prin subvenții de la Fundația Germană pentru Cercetare și Ministerul Federal German al Educației și Cercetării. Cassidy și Jenkins nu au dezvăluit nicio relație financiară relevantă. Kris-Etherton este purtătorul de cuvânt al AHA.

Sursa:  Medscape Cardiology,


Dacă dorești să faci o programare este foarte simplu. Sună la numerele de telefon afișate mai jos, trimite un email sau prezintă-te direct la adresa afișată.

  • Telefon: 0240532049  0745163026  0740045963
  • Adresa: strada Slt. Gavrilov Corneliu, nr. 170, bloc A4, sc. B, parter, Tulcea, ROMANIA

You may also like

Leave a Comment