Home PSIHIATRIE Rădăcinile tulburarilor de comportament alimentar

Rădăcinile tulburarilor de comportament alimentar

by Pronto Diagnostic
0 comments

Într-un mic studiu realizat prin completarea unor chestionare, desfășurat în Israel, persoane de sex feminin de diverse vârste din mediul urban au fost întrebate ce opinie au despre anorexie. Spre uimirea oamenilor de știință, respondentele s-au arătat invidioase pe persoanele bolnave de anorexie, considerându-le norocoase pentru că sunt slabe și nu au poftă de mâncare.

 Acest aspect a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de puține informații se cunosc în legătură cu tulburările de comportament alimentar. Într-adevăr, trăim vremuri în care epidemia mondială de obezitate face ravagii, inclusiv în primii ani de viață. Am devenit cu adevărat obsedați de greutatea corporală și acest lucru poate fi bun, în măsura în care devenim mai atenți la ce și cât mâncăm. Dar aria tulburărilor de comportament alimentar, unde este încadrată și anorexia, nu reprezintă nici pe deoparte soluția ci, din contră, formează o categorie de afecțiuni ce pot conduce la deces și care se tratează în echipe interdisciplinare, unde medicii psihiatri, psihologii și dieteticienii trebuie să conlucreze strâns.

Tulburările de comportament alimentar sunt diverse și, alături de cele majore, anorexia mentală, bulimia și consumul compulsiv de alimente (Binge Eating Disorder – BED), apar și tulburări de genul tulburărilor de comportament alimentar restrictiv (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder – ARFID)  sau tulburări al căror tablou este mai vag descris, dar cu implicații nu mai puțin serioase asupra vieții și sănătății individului (alte afecțiuni de hrănire sau alimentație “Other Specified Feeding or Eating Disorder”  – OSFED) și tulburări de hrănire și alimentație nespecifice “Unspecified Feeding or Eating Disorder” – UFED).

Tulburările de comportament alimentar înseamnă modificarea profundă a patternului de alimentație, pe o perioadă lungă de timp. O tulburare de comportament este și consumul alimentar excesiv, dar și cel deficitar. Cauzele tulburărilor de comportament alimentar sunt diverse și studiile efectuate în domeniu nu au putut indica precis o singură motivație.

Până în prezent, știm că ele pot avea la origine senzația de nemulțumire sau preocuparea referitoare la greutate sau forma corpului (localizat sau în ansamblu) sau, după cum sugerează unele studii, necesitatea de a avea control asupra unei componente esențiale a comportamentului zilnic. Dar determinarea socio-culturală a afecțiunilor respective nu este unicul factor cauzator. Sistemele complexe de recompensă de la nivelul sistemului nervos central par a juca și ele un rol bine definit, ca și o anume componentă genetică, sugerată inițial de apariția acestor probleme la gemeni.

Pentru a descoperi cauzele ascunse ale unor posibile tulburari de alimentare, poti apela la serviciile psihologice oferite de Centrul Medical Pronto Diagnostic.

Suna chiar acum la numarul de telefon 0757.050.992 sau 0240.532.049 pentru o rezervare de specialitate.

Antonia Tugui-psiholog clinician

You may also like

Leave a Comment