Home NOU ÎN MEDICINĂ Proteinele din salivă ​​ar putea explica diferențele în percepția sării în rândul oamenilor

Proteinele din salivă ​​ar putea explica diferențele în percepția sării în rândul oamenilor

by Pronto Diagnostic
1 comment

Mulți oameni consumă prea multă sare. Într-un studiu care apare în Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentară ,oamenii de știință din Statele Unite, declară că persoanele care pot gusta cu ușurință sarea au diferite cantități de anumite proteine ​​în saliva lor decât cei care sunt mai puțin sensibili.

Constatarea ar putea explica de ce unii dintre noi au un consum mai crescut de sare.

Consumul  prea mare de sare creşte riscul bolilor de inimă şi al accidentului vascular cerebral, două dintre principalele cauze de deces în SUA şi nu numai. Există, desigur, şi  unele produse cu conţinut scăzut de sare pe piaţă, dar mulţi consumatori evită aceste alimente deoarece consideră că alimentele nu vor fi suficient de gustoase sau suficient de aromate. Pentru a dezvolta produse mai gustoase, cercetătorii încearcă să înțeleagă mai bine modul în care corpul procesează și percepe sarea. Deși se consideră că saliva joacă un rol important, este neclar exact ce componente ale lichidului ar putea explica diferenţele de percepție a sării între oameni. Într-un mic studiu, Thomas Hofmann și colegii lui au căutat să clarifice această dilemă.

Cercetătorii au clasificat voluntarii în grupuri sensibile şi non-sensibile, în funcţie de cît de sărate  au crezut participanţii că au fost diferitele soluţii de clorură de sodiu. Utilizând cromatografia lichidă și spectrometria de masă, echipa a identificat mai multe proteine ​​salivare care diferă între cei care puteau detecta cu ușurință sarea şi cei care nu puteau. În mod surprinzător, au descoperit cele mai mari diferențe în saliva de repaus a subiecților comparativ cu saliva produsă după ce s-au umplut cu soluția sărată. În saliva lor de ”repaus”, subiecţii sensibili au avut cantități mai mari de endopeptidaze, enzime care taie proteine, decât subiecții non-sensibili. Cercetătorii sugerează că enzimele ar putea modifica canalele de sodiu, ceea ce ar crește cantitatea de sodiu care intră în celule.

Interesant!

Sursa: https://www.news-medical.net

 

You may also like

1 comment

Diana Mettice 16 iulie 2017 - 8:12 am

Ai 65 de ani, ce sa mai faci cu sarea? prea multa, prea putina. Ideea e ca unii consuma mai multa si sunt mai sanatosi. Asteptam medicamente mai concentrate la proteine mai diluate?

Reply

Leave a Comment