Noul program Ambasador al Sănătății Mentale, lansat de Anglia Atletism și susținut de organizația de caritate Mind, a recrutat 128 de persoane din 91 de cluburi atletice afiliate din întreaga țară, pentru a face un proiect de alergare și de a vorbi.
S-a constatat că alergând împreună cu prietenii într-o dimineață de sfârșit de săptămână, „chat-ul live” devine terapeutic. A ieși pentru o alergare pe cont propriu are propriile beneficii de limpezire a gândurilor, iar exercițiile fizice sunt, în general, un remediu dovedit pentru anxietate și stres.
Toate acestea sunt dovada faptului bine documentat că alergarea este bună pentru sănătatea mintală, așa cum a spus Clare Allan, „un mod strălucit de a arăta minţii care este șeful”, dar provocarea cea mai mare este, de cele mai multe ori, aceea de a face primii pași . Important este în cele mai multe cazuri doar să începi.
Bolile psihice și sentimentele asociate cu stima de sine scăzută, energia scăzută, lipsa de încredere și izolare creează bariere, împiedicând suferinzii să facă ceea ce știu că este bun pentru ei.
6 BENEFICII ALE JOGGING-ULUI
1.Alergarea te face mai fericit.
Indiferent de cât de bine sau de rău te simți la un moment dat, exercițiul fizic te va face să te simți mai bine. Într-un studiu publicat în Medicină și Știință în Sport și Exerciții , cercetătorii au descoperit că chiar și o singură perioadă de exerciții – 30 de minute de mers – ar putea ridica instantaneu starea de spirit a unei persoane care suferă de o boală depresivă majoră.
Studiile în domeniu au arătat că exerciţiile fizice protejează de anxietate și depresie chiar în acele zile în care trebuie să te forțezi să ieși pe ușă. Exercițiul moderat poate ajuta oamenii să facă față anxietății și stresului chiar și după ce au terminat de lucru. Un studiu din 2012, publicat în Journal of Adolescent Health, a demonstrat că doar 30 de minute de funcționare în timpul săptămânii timp de trei săptămâni au îmbunătățit calitatea somnului, starea de spirit și concentrarea în timpul zilei.
Un studiu din 2007 privind fiziologia și comportamentul a arătat că alergarea provoacă aceleași tipuri de adaptări neurochimice în căile de recompensă a creierului, care sunt, de asemenea, împărtășite de droguri dependente.
2.Alergarea te ajută să te simți bine.
Exercițiile fizice ard calorii în timp ce sunt realizate. Bonusul este că, atunci când ele sunt întrerupte, arderea continuă şi după ce te opreşti. Studiile au arătat că exercițiile fizice regulate cresc ” afterburn-ul ” – adică numărul de calorii arse după exerciții fizice. Asta e ca si cum ai obtine un salariu chiar si dupa ce te retragi.
3.Alergarea întărește genunchii (și celelalte articulații și oase).
„Știm din multe studii pe termen lung că alergarea nu pare să dăuneze genunchilor”, a spus Felson. „Când ne uităm la persoanele cu artrită de genunchi, nu găsim o istorie anterioară de alergare și când ne uităm la alergători și le urmărim în timp, nu constatăm că riscul lor de a dezvolta osteoartrita este mai mult decât așteptat.”
4.Alergarea ține mai clară viaţa psihică, chiar și pe măsură înnaintării în vârstă.
Un studiu din decembrie 2012 publicat în Psihonomic Bulletin & Review a concluzionat că dovezile sunt insurmontabile potrivit cărora exercițiile regulate ajută la înfrângerea declinului mental al îmbătrânirii, în special funcțiile precum comutarea sarcinilor și memoria de lucru. Studiile au constatat în mod constant că la pacienții cu AVC, exercițiile fizice regulate îmbunătățesc memoria, limbajul, gândirea și problemele de judecată cu aproape 50%. Echipa de cercetare a gasit „imbunatatiri semnificative” în functia creierului general la incheierea programului, cu cea mai mare imbunatatire in atentie, concentrare, planificare si organizare.
5.Alergarea poate reduce riscul de cancer.
Poate că alergatul nu vindecă cancerul, dar există multe dovezi că îl ajută să îl împiedice. O revizuire amplă a 170 de studii epidemiologice din Jurnalul de Nutriție a arătat că exercițiile fizice regulate sunt asociate cu un risc mai scăzut de anumite tipuri de cancer.
6.Alergarea adaugă ani în viața ta.
Dacă se realizează doar cantitatea minimă de activitate fizică (30 de minute, de cinci ori pe săptămână), se va trăi mai mult. Un studiu gigant din revista PLOS Medicine arată că, atunci când diferite tipuri de persoane au început exerciţiul fizic, au trăit mai mult. Fumatorii au adăugat 4,1 ani vieții lor; nefumătorii au câștigat trei ani. Chiar dacă o persoană încă mai fumează, îşi va prelungi viaţa cu aproximativ 2,6 ani. Supraviețuitorii de cancer și-au extins viața cu 5,3 ani. Cei cu boală de inimă au câștigat 4,3 ani
3 comments
Aplic!
pentru jogging trebuie…sa nu mananci mult inainte (si nu ma refer toata ziua ci inainte de a alerga) ci doar asa putin…indicat ceva cu cantitate mare de proteine si calciu…
Incep cu 1.