Ecografia este o metodă imagistică medicală care foloseşte ultrasunetele pentru a vizualiza diferite structuri și organe interne ale corpului. Prin intermediul ecografiei pot fi determinate dimensiuni ale organelor interne, pot fi evaluate structurile interne ale organelor și evidențiate anumite leziuni, totul în baza imaginilor obținute în timp real cu ajutorul ultrasunetelor.
Pentru o ecografie in cadrul centrului medical Pronto Diagnostic fa o programare, chiar acum, la telefon: 0240.532.049 0745.163.026.
Ce fel de ecografii poti face la Pronto Diagnostic?
Ecografia abdominală
Aceasta se împarte în două categorii, în funcţie de zona investigată: ecografie abdominală superioară (ficat, căi biliare, stomac, splină, rinichi, pancreas, vezică biliară) şi cea inferioară sau pelvină (ovare, uter, col, uterin, vezica urinară, trompele uterine). În cazul bărbaţilor, ecografia abdominală este folosită pentru a investiga vezica urinară, prostata și veziculele seminale (ecografie testiculară).
Ecografia în sarcină
Este singura metodă imagistică prin care se poate vizualiza fătul, fără expunerea la radiații şi care permite identificarea din timp a posibilelor anomalii fetale. În timpul sarcinii sunt efectuate ecografii în etapa embrionară și cea fetală:
- ecografia fetală – presupune de cele mai multe ori 2 examinări, între săptămânile 11 – 14 (pentru identificare sindromului Down) și între săptămânile 20 – 22 pentru a evalua dezvoltarea corectă a organelor copilului. Mai poate exista încă o ecografie între săptămânile 28 – 33 pentru a examina dezvoltarea copilului și maturizarea placentei și încă o ecografie necesară în timpul nașterii pentru a verifica poziția copilului sau necesitatea nașterii prin cezariană
Ecografia glandei tiroide
Această investigație descrie structura internă a glandei tiroide și anatomia regională fără a folosi radiații ionizante sau substanțe de contrast iodate. Pentru obținerea imaginilor sunt folosite ultrasunetele, astfel metoda este sigură, nu lezează țesuturile și este mai puțin costisitoare decât oricare altă procedură imagistică.
Pe parcursul examinării ecografice pacientul este așezat confortabil, investigația în sine durează câteva minute, nu necesită oprirea terapiei sau pregătirea pacientului.
Tiroida normală este ușor hiperecogenă față de restul țesuturilor datorită conținutului crescut în iod, fin granulara cu aspect de „sticlă mată”, cu contur regulat, are nu mai mult de 3,5-4 cm lungime, 1-1,5 cm lățime și 1 cm grosime, istmul situat anterior de trahee are 0,5 cm înălțime și 3-4 mm grosime.
Ecografia furnizează cu acuratețe date despre dimensiunile tiroidei și este utilă în diferențierea nodulilor solizi de chisturile tiroidiene, dar nu diferențiază leziunile benigne de cele maligne.
Este folosită pentru diagnosticarea gușilor nodulare, diferențierea dintre gușa și țesutul adipos sau muscular, confirmarea extensiei substernale, tiroiditei, monitorizarea postoperatorie a recurenței unei leziuni, a adenopatiilor, precum și pentru ghidarea puncției cu ac fin a nodulilor cu suspiciune de malignitate.
De asemenea ecografia tiroidiană determină dacă un nodul este solitar sau face parte dintr-o leziune multinodulară.
Cum trebuie să te pregăteşti înaintea unui consult ecografic
Pregătirea pacientul pentru o ecografie trebuie să respecte următoarele indicaţii, în funcţie de tipul ecografiei:
- ecografie abdominală – pacientul nu trebuie să consume alimente, băuturi acidulate sau cafea cu cel puţin 6 ore înainte de investigaţie, deoarece conţinutul gazos intestinal trebuie să fie redus astfel încât să permită vizualizare adecvată a structurilor interne. În schimb, este recomandat consumul a 1 – 1,5 litri de apă sau ceai înainte de examinare, iar cina din ziua precedentă nu trebuie servită mai târziu de ora 18:00 sau 19:00. De asemenea, nu trebuie consumate dulciuri cu 24 de ore înainte de consultaţie, sau alimente care fermentează (iaurt, prăjeli, fasole, prune)
- ecografie pelvină – pentru aceasta investigaţie este indicat ca pacientul să consume 1 litru de apă cu o oră înainte de investigaţie, astfel încât vezica urinară să fie plină şi să permită vizualizarea cât mai precisă a organelor interne
Pentru ecografia mamară şi cea din timpul sarcinii nu există recomandări speciale înainte de investigaţie.
Cum se desfăşoară un consult ecografic
Pe durata desfăşurării consultaţiei, pacientul este aşezat pe spate, cu abdomenul dezgolit, iar zona care necesită investigaţie este unsă cu un gel special care favorizează transmiterea ultrasunetelor. Ulterior, medicul va aşeza sonda pe abdomen sau în zona pelvină şi va apăsa uşor, în timp ce va deplasa sonda pe zonele respective pentru a vizualiza structurile interne.
Care sunt beneficiile ecografiei
Ecografia este metodă de diagnostic rapidă, simplă, noninvazivă şi nedureroasă, exceptând cazurile în care există o afecţiune precum calculi biliari, pancreatită acută sau colecistită, situaţii în care poate apărea o senzaţie de disconfort sau de uşoară durere la apăsarea unor zone cu sonda. Întrucât ecografia foloseşte ultrasunetele, sunt evitate efectele nocive ale razelor X.
Pentru efectuarea unei ecografii nu este necesară spitalizarea, examinarea durează între 15 – 30 de minute, iar pacientul primeşte rezultatul pe loc.
Ecografia are riscuri sau efecte adverse?
Ecografia este o metodă imagistică de diagnostic sigură care nu are efecte adverse asupra structurilor interne examinate şi nu foloseşte radiaţii.
Dacă dorești să faci o programare este foarte simplu. Sună la numerele de telefon afișate mai jos, trimite un email sau prezintă-te direct la adresa afișată.
- Telefon: 0240532049 0745163026 0740045963
- Adresa: strada Slt. Gavrilov Corneliu, nr. 170, bloc A4, sc. B, parter, Tulcea, ROMANIA
- Email:prontodiagnostic@yahoo.com