Știința celulelor stem este un domeniu de cercetare, descoperiri noi fiind raportate aproape zilnic. Celulele stem se găsesc în embrionul timpuriu, în făt, în lichidul amniotic, în placentă și în sângele ombilical. După naștere și pentru restul vieții, celulele stem continuă să locuiască în multe locuri ale corpului, incluzând pielea, foliculii de păr, măduva osoasă și sângele, creierul și măduva spinării, căptușeala nasului, intestinului, plămânului, mușchi, grăsime și sânge menstrual, pentru a numi câteva. În organismul în creștere, celulele stem sunt responsabile pentru generarea de noi țesuturi și, odată ce creșterea este completă, celulele stem sunt responsabile pentru repararea și regenerarea țesuturilor deteriorate și îmbătrânite. Întrebarea care intrigă cercetătorii medicali este dacă puteți să valorificați potențialul regenerator al celulelor stem și să puteți dezvolta celule noi pentru tratamente pentru a înlocui țesutul bolnav sau deteriorat în organism.
Celulele stem specifice țesutului sunt derivate din țesuturi adulte sau rezidente în țesuturile adulte și, de obicei, pot da naștere numai celulelor țesutului respectiv, deci sunt considerate multipotent . Celulele stem embrionare, derivate dintr-un mic grup de celule în embrionul timpuriu (5-7 zile), sunt nediferențiate și sunt considerate pluripotent, deoarece pot deveni fiecare tip de celulă din organism. Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca o celula matur complet specializata, de exemplu o celula a pielii umane, in conditii corecte ar putea fi indusa sa imite caracteristicile unei celule stem embrionare. Acestea sunt cunoscute ca celule stem pluripotente induse (celule iPS).
TIPURI DE CELULE STEM
Celulele stem pot fi împărțite în două grupe largi: celule stem stem specifice celulelor (cunoscute și ca celule stem adulte) și celule stem pluripotent (inclusiv celule stem embrionare și celule iPS).
CELULELE STEM APECIFICE CELULELOR
Celulele stem stem specifice celulelor (denumite și celule stem somatice sau adulte ) sunt mai specializate decât celulele stem embrionare. În mod tipic, aceste celule stem pot genera diferite tipuri de celule pentru țesutul sau organul în care trăiesc.
De exemplu, celulele stem care formează sânge, din măduva osoasă pot determina apariția globulelor roșii din sânge, a globulelor albe și a trombocitelor. Cu toate acestea, celulele stem care formează sânge nu generează celule hepatice sau pulmonare sau cerebrale, iar celulele stem din alte țesuturi și organe nu generează celule roșii sau albe sau trombocite.
Unele țesuturi și organe din corpul dvs. conțin mici cache-uri de celule stem specifice țesutului, a căror sarcină este să înlocuiască celulele din țesutul respectiv care se pierd în viața obișnuită sau în vătămare, cum ar fi cele din piele, sânge, și mucoasa intestinală.
Celulele stem specifice țesutului pot fi greu de găsit în organismul uman și nu par să se reînnoiască în cultură la fel de ușor ca celulele stem embrionare. Cu toate acestea, studiul acestor celule a crescut cunoștințele noastre generale despre dezvoltarea normală, despre schimbări în îmbătrânire și ce se întâmplă cu rănile și bolile.
CELULELE STEM PLURIPOTENTE
Tulpinile de celule pluripotente induse (iPS) sunt celule care au fost proiectate în laborator prin transformarea celulelor specifice țesutului, cum ar fi celulele pielii, în celule care se comportă ca celulele stem embrionare. Celulele IPS sunt instrumente esențiale pentru a ajuta oamenii de știință să învețe mai multe despre dezvoltarea normală și despre debutul și progresia bolii și sunt, de asemenea, utile pentru dezvoltarea și testarea noilor medicamente și terapii.
În timp ce celulele iPS împărtășesc multe dintre aceleași caracteristici ale celulelor stem embrionare, inclusiv capacitatea de a da naștere la toate tipurile de celule din organism, ele nu sunt exact aceleași. Oamenii de știință explorează ce sunt aceste diferențe și ce înseamnă ele. Pentru un singur lucru, primele celule iPS au fost produse prin utilizarea de viruși pentru a introduce copii suplimentare ale genelor în celule specifice țesutului. Cercetătorii experimentează numeroase modalități alternative de a crea celule IPS, astfel încât acestea să poată fi folosite ca sursă de celule sau țesuturi pentru tratamente medicale.
CELULELE STEM EMBRIONARE
Celulele stem embrionare sunt obținute din masa celulară internă a blastocistului , o bilă cu celule în principal goale, care, la om, se formează la trei până la cinci zile după ce o celulă de ou este fertilizată de un spermatozoid. Un blastocist uman este de aproximativ dimensiunea punctului deasupra acestui „i”.
În dezvoltarea normală, celulele din interiorul celulei interioare vor da naștere celulelor mai specializate care dau naștere întregului corp – toate țesuturile și organele noastre. Cu toate acestea, atunci când oamenii de știință extrag masa internă a celulelor și cresc aceste celule în condiții speciale de laborator, ele păstrează proprietățile celulelor stem embrionare.
Celulele stem embrionare sunt pluripotent , ceea ce înseamnă că ele pot da naștere la fiecare tip de celulă în corpul complet format, dar nu la placentă și cordonul ombilical. Aceste celule sunt incredibil de valoroase deoarece oferă o resursă regenerabilă pentru studierea dezvoltării normale și a bolii și pentru testarea medicamentelor și a altor terapii. Celulele stem embrionare umane au fost obținute în principal din blastociste create prin fertilizarea in vitro (IVF) pentru reproducerea asistată care nu mai erau necesare.