Denumită cândva „al treilea ochi”, glanda pineală este o glandă mică situată adânc în centrul creierului. Numit pentru forma unui mugur de pin, această glandă secretă melatonina, care joacă un rol în ceasul intern al corpului.
Glanda pineală a fost unul dintre ultimele organe ale creierului care a fost descoperit și a făcut obiectul multor mitologii și speculații. Filozoful francez al secolului al XVII-lea, Rene Descartes,credea că sufletul era situat în glanda pineală.
Creierul este alcătuit din două emisfere distincte legate de fibre.
Glanda pineală este situată în mijlocul creierului, între cele două emisfere.
Glanda pineală conține în principal pinealocite, care sunt celule care produc hormonul melatonină şi celulele gliale, care sunt un tip particular de celule creierului care susțin neuronii (celulele care transmit informații altor celule).
Glanda pineală este cheia ceasului intern al organismului, deoarece reglează ritmurile circadiane ale organismului. Ritmurile circadiane sunt ritmurile zilnice ale corpului, inclusiv semnale care fac ca cineva să se simtă obosit, să doarmă, să se trezească și să se simtă alertat în același timp în fiecare zi.
Glanda pineală secretă melatonina , un hormon care ajută la reglarea ritmurilor circadiene. Melatonina este produsă în funcție de cantitatea de lumină la care este expusă o persoană.
Glanda pineală eliberează cantități mai mari de melatonină atunci când este întunecată, ceea ce indică rolul melatoninei în somn. Mulți producători de suplimente oferă melatonină ca ajutor natural pentru somn.
Unele cercetări sugerează totuși că legătura dintre melatonină și somn ar putea să nu fie la fel de simplă cum pare. Acești cercetători au descoperit că eliminarea glandei pineale nu a afectat nivelurile de activitate ale şobolanilor care aveau acces normal la lumină și întuneric. Ei au concluzionat că funcția glandei pineale poate fi mai complicată decât s-a crezut inițial şi că rolul acesteia poate varia foarte mult între animale.
Alte funcții ale glandei pineale
Glanda pineală a fost legată de o serie de alte funcții. Acestea includ:
1.Metabolismul oaselor
Cercetările efectuate pe șoareci sugerează că modificările funcției glandei pineale ar putea afecta metabolismul osos. Femeile din postmenopauză sunt semnificativ mai vulnerabile la osteoporoză decât alte grupuri.
Funcția de glandă pineală tinde să scadă odată cu vârsta. Studiul a concluzionat că suplimentele orale de melatonină ar putea ajuta la creșterea masei osoase, care ar putea fi utilizată în viitor pentru a proteja împotriva osteoporozei postmenopauzale.
2.Sănătate mentală
Somnul și sănătatea mintală sunt legate unul de cealaltă. Deprivarea de somn poate cauza sau agrava unele condiții de sănătate mintală. Unele tulburări de sănătate mintală pot face și mai dificil de somn.
Unele condiții de sănătate mintală au fost legate de accesul la lumină.
Tulburarile afective sezoniere sunt o formă de presiune care afectează starea de spirit a unei persoane şi tinde să apară atunci când nivelurile de lumină sunt scăzute. Aceasta se poate datora schimbărilor în secreția de melatonină.
3.Funcția glandei pituitare
Glanda pituitară este o glandă care iese din o parte a creierului numită hipotalamus. Hipotalamusul este asociat cu o gamă largă de funcții hormonale, incluzând creșterea și funcția tiroidiană. Studiile mai vechi sugerează că glanda pineală poate modifica comportamentul glandei pituitare.
Melatonina poate bloca glanda hipofiză din hormonii secretori care joacă roluri esențiale în dezvoltarea ovarelor și testiculelor și reglează funcțiile cum ar fi ciclul menstrual.
4.Medicamente metabolice
Unele medicamente par să modifice funcția glandei pineale și să schimbe modelele de secreție a melatoninei.
Un studiu a concluzionat că glanda pineală poate juca un rol semnificativ în dependenţa de cocaină și alte psihostimulante.
5.Îmbătrânire
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, glanda pineală tinde să secrete mai puțin melatonină. Este puțin probabil ca melatonina să fie singurul vinovat pentru modificările legate de vârstă, dar nivelurile reduse de melatonină pot ajuta la explicarea procesului de îmbătrânire.
Adulții mai în vârstă au tendința de a dormi mai puțin și pot avea probleme cu adormirea. Modificările melatoninei ar putea explica acest fenomen.
6.Simţul directiei
Un studiu mai vechi al persoanelor cu deficiențe ale glandelor pineale a constatat că deteriorarea acestei glande este asociată cu scăderi legate de orientarea spaţială.Acest lucru sugerează că glanda pineală poate juca un rol foarte nerecunoscut în navigația spațială.
7.Durerea glandei pineale
Glanda pineală poate acumula depozite de calciu. Aceste depozite sunt normale la persoanele sănătoase, dar calcificarea excesivă poate împiedica funcționarea corectă a glandei pineale.
Deoarece glanda pineală este strâns asociată cu hipotalamusul, problemele cu hipotalamusul – inclusiv cancerul, creșterile sau problemele hormonale – pot provoca disfuncții ale glandei pineale. Tumorile glandei pineale sunt rare, dar pot modifica și funcția pineală.
Cel mai proeminent simptom al disfuncției glandelor pineale este o schimbare a ritmului circadian. Acest lucru ar putea însemna să dormi prea mult sau prea puțin, să te simți activ și neliniștit în mijlocul nopții sau să te simți somnoros în momente neobișnuite.
Alte simptome ale unei probleme cu glanda pineală includ:
- dureri de cap , greață, vărsături sau tremor
- dificultate cu sensul de direcție
- modificări ale fertilității, ciclului menstrual sau ovulaţiei
- osteoporoza
- probleme de sănătate mintală, în special simptomele sezoniere
Sursa https://www.medicalnewstoday.com
2 comments
…este influenţată de lumină, are legătură cu ciclul zi-noapte, cu somnul şi cu dezvoltarea sexuală, dar ne rămân încă multe de aflat despre ea!
ochiul 3.