Potrivit unui nou studiu publicat în revista Lancet, cancerul este acum responsabil pentru cele mai multe decese în rândul pacienţilor de vârstă mijlocie din ţările dezvoltate, depăşind număr de morţi cauzate de bolile cardiovasculare, care rămân principala cauză de deces la nivel global
Totuşi, în rândul populaţiei de vârstă mijlocie din ţările cu venituri ridicate riscul de a muri din cauza cancerului, în comparaţie cu bolile cardiovasculare, este de 2.5 ori mai mare. În schimb, în ţările sărace, bolile cardiovasculare fac de trei ori mai multe victime decât cancerul.
Analiză realizată pe 160.000 de pacienţi
Autorii studiul, cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada, au analizat datele a 160.000 de persoane din 21 de ţări, de-a lungul a 10 ani, între 2005 şi 2016. 11.000 de decese au fost înregistrate de-a lungul celor 10 ani, subiecţii având o vârstă medie de 50 de ani la începutul studiului. Rata de deces a fost de 4 ori mai mare în rândul locuitorii din ţări slab dezvoltate, în comparaţie cu cei din ţări cu venituri ridicate.
Bolile cardiovasculare, responsabile de 40% din decesele survenite în ţări sub şi mediu dezvoltate
Din cele 11.000 de decese, pentru un număr de 2.000 nu s-a putut stabili o cauză clară. Bolile cardiovasculare au reprezentat cauza pentru 40% din decesele înregistrate în ţările cu venituri reduse sau medii, respectiv mai puţin de un sfert din decesele din ţările dezvoltate. Cercetătorii consideră ce această diferenţă s-ar putea datora accesului la servicii medicale mult mai ridicat în ţările bogate.
Prof. dr. Jeremy Pearson, director medical al British Heart Foundation, spune că progresul ştiinţei a permis multor oameni, din societăţi bogate, să supravieţuiască unui infarct sau unui atac cerebral. În schimb, tot mai mulţi pacienţi trebuie să înveţe să trăiască cu efectele debilitante ale bolilor cardiovasculare.
Sursa: The Lancet