Nasul uman este un câmp de bătălie pentru bacterii și unele dintre ele s-ar putea dovedi a fi aliații noștri.
Cercetatorii au descoperit un nou antibiotic, produs de bacterii care locuiesc în nas, care ucid superbugii (infecţii bacteriene care nu pot fi ţinute sub control) care nu rezistenti la antibiotice, inclusiv MRSA( cauzată de o tulpină bacteriană a stafilococului auriu rezistentă la antibioticele utilizate în mod obişnuit în tratamentul infecţiilor cu stafilococi).
Studiul , publicat în revista Nature , arată că microbiomele umane – microorganismele care trăiesc pe și în interiorul nostru – ar putea fi o sursă importantă de antibiotice noi, necesară bacteriilor infecțioase rezistente la medicamentele noastre actuale, anume antibioticele).
„A fost total neașteptat să găsim o bacterie asociată omului pentru a produce antibiotice reale”, spune Andreas Peschel, un om de știință principal al studiului și microbiolog la Universitatea din Tübingen, Germania.
„Nu este doar o moleculă nouă, este … un nou mod de acțiune care dă speranță”, spune el.
Cercetătorul Peschel și colegii au umplut 37 de nasuri și au descoperit că unele au conținut bacteria Staphylococcus lugdunensis , care oprește creșterea unui număr de bacterii infecțioase, inclusiv Staphylococcus aureus , agentul patogen responsabil pentru infecțiile cu MRSA. S. lugdunensis face acest lucru prin producerea unui antibiotic, lugdunin – arma sa evolutivă împotriva altor bacterii care concurează să trăiască în nasul uman.
Cercetatorii arată ca S. lugdunensis sau lugdunin inhibă cresterea S. aureus în culturi celulare, pe pielea şoareci şi în nasul şobolanilor de bumbac. De asemenea, ele arată că persoanele care au în mod natural S. lugdunensis în nas sunt mai puțin susceptibile de a avea S. aureus . Mai mult, S. aureus nu a dezvoltat rezistență la lugdunin, așa cum se întâmplă cu alte antibiotice, atunci când este expus la cantități sub-letale în timp.
- lugdunensisși S. aureus sunt în mod natural expuse unul la celălalt, „deoarece aceste două se întâlnesc reciproc în nas”, spune Peschel. Nasul „este un ecosistem de 50 de specii bacteriene diferite, cu o diferență individuală puternică de la o persoană la alta”.
Aproximativ 30% din populație are S. aureus care locuiește clandestin în nas, dar bacteriile se pot răspândi ca infecții, în special în spitale, printre persoanele cu răni deschise și deficiențe imune. Tulpinile rezistente la antibiotice, MRSA, cauzează deformarea pielii, pneumonia și decesele a peste 11.000 de persoane pe an . Acest superbug se va agrava, deoarece MRSA este acum rezistent la meticilină, amoxicilină, penicilină și oxacilină – practic toate cilinii pe care le avem.
Dar S. aureus este un dușman natural cu S. lugdunensis în nas și putem folosi acest lucru în avantajul nostru.
Nasul este relativ lipsit de resurse pentru bacterii, comparativ cu alte nise ecologice ale corpului uman, cum ar fi intestinul sau stomacul. Bacteriile care încearcă să colonizeze nasul se află într-o competiție puternică între ele în ceea ce privește bunurile imobile și resursele. S. lugdunensis a evoluat probabil abilitatea de a produce lugdunin deoarece distruge alte bacterii care locuiesc în nas.
„În nas sunt pur și simplu câteva lichide sărate și nu se pot trăi multe bacterii”, spune Peschel.
O sursă de antibiotice în interiorul nostru
Bacteriile rezistente la antibiotice cresc și există puține noi antibiotice în conducta de dezvoltare – anii de cercetare și dezvoltare înainte ca medicamentele să fie aprobate pentru uz uman.
Este o „imensă problemă pe care ne așteptăm ca, în 10 ani, mai mulți oameni să moară din cauza bolilor infecțioase decât din cauza cancerului”, spune Peschel.
Majoritatea antibioticelor au fost găsite în bacteriile care trăiesc în sol, dar poate fi dificil sau imposibil să-i dați să lucreze în condiții ale corpului uman. Cercetătorii sunt foarte entuziasmați de acest studiu, deoarece oferă o cale clară către un teritoriu complet nou în căutarea unor noi antibiotice.
„Acesta este modul în care ar trebui să mergem cu acest tip de cercetare”, spune John Penders, microbiolog la Universitatea din Maastricht, Olanda, care nu a fost implicat în studiu.
Cercetatorii au descoperit lugdunin printr-o metodologie care poate fi aplicata dincolo de nas, de-a lungul microbiome umane. Au combinat datele de co-apariție – modelul de S. aureus scăzut în nas cu S. lugdunensis – cu lucrări experimentale care arată că lugdunin ucide bacteriile infecțioase în mai multe condiții.
Această abordare poate fi utilizată pentru a căuta microbiome pentru „arme similare pentru a elimina agenții patogeni”, spune microbiologul Kim Lewis de la Universitatea Northeastern, de asemenea, neimplicat în studiu.
În ceea ce privește lugdunin în sine, cercetătorii au solicitat un brevet pentru a începe să negocieze cu companiile farmaceutice pentru a dezvolta un medicament.
Antibioticul este „la început”, spune Peschel. Dezvoltarea clinică este o chestiune de mulți ani și o chestiune de mulți bani. ”
Sursa: http://blogs.discovermagazine.com
2 comments
Am imunitatea organismului foarte scazuta, am tinut diferite tratamente si nu observ o schimbare radicala, ma gandesc sa fac diferite teste la un institut de cercetare pentru a tine un tratament specific organismului meu. Nu stiu unde se pot face astfel de teste, multumesc anticipat pentru raspuns.
Interesant, lumea nu mai are incredere in potentialul sau de autovindecare. Dumnezeu ne-a creat sa putem face fata multor provocari. Din nefericire, reclamele la tot felul de medicamente scad increderea noastra in propriul potential. Un pic de rabdare, si avem mai multe rezolvari. Ne-ar prinde bine niste seminarii de felul acesta!