Home BIOTEHNOLOGII Medicamentele biotehnologice salvează vieţi

Medicamentele biotehnologice salvează vieţi

by Pronto Diagnostic
2 comments

Versiunile cut-copy ale medicamentelor biotehnologice funcționează la fel de bine ca și originalele și costă mult mai puțin, potrivit unei analize a studiilor privind medicamentele.

Analiza efectuată de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg constată că așa-numitele biosimilare – medicamente care sunt menite să imite și să concureze cu medicamente complexe și costisitoare în domeniul biotehnologiei – au performanțe la fel de bune ca versiunile cu nume de marcă.

Cercetatorii au analizat datele din 19 studii de medicamente biosimilare care tratează artrita reumatoidă, boala intestinală inflamatorie şi psoriazisul şi au descoperit ca ele erau comparabile cu originalele şi ar costa mai putin.

„Sperăm că acest lucru va încuraja adoptarea rapida a acestor produse”, a declarat Caleb Alexander , cercetatorul principal al studiului, într-un comunicat. „Nu există nici o îndoială că o concurență mai mare pe această piață va aduce beneficii pacienților, medicamentelor și societății pe termen lung”.

Biologii includ proteinele și anticorpii care sunt în mod obișnuit făcuți de organisme vii. Sunt mai greu de produs decât medicamentele obținute din amestecuri de substanțe chimice. De asemenea, este aproape imposibil să se facă o copie exactă a unui produs biologic, motiv pentru care medicamentele sunt adesea denumite biosimilare.

Zarxio, primul medicament biosimilar  aprobat în SUA, este  așteptat să economisească aproximativ 6 miliarde de dolari pe an, deoarece costă mai puțin decât Amunos Neupogen, produsul de brand. Medicamentele ajută la stimularea sistemului imunitar al pacienților cu chimioterapie prin creșterea producției de celule albe din sânge.

În aprilie, FDA a aprobat un al doilea medicament care este similar cu Remicade Johnson & Johnson pentru a trata colita și boala lui Crohn. Acest medicament, numit Inflectra , este un produs ce aparţine  clasei de biosimilare pe care cercetatorii ca Johns Hopkins l-au examinat. Există mai multe medicamente biosimilare din această clasă disponibile în Canada, Asia și Europa.

Studiul Johns Hopkins este important deoarece medicii au ridicat întrebări despre biosimilare, deoarece nu sunt identice cu medicamentul pe care ar trebui să-l imite. Mulți se luptă pentru aprobarea medicamentelor, iar unii susțin că nu ar trebui să înlocuiască un medicament de marcă fără acordul unui pacient.

Dar IMS Health Informatics spune ca exista 50 de biosimilare in curs de dezvoltare . Cu toate acestea, ar putea salva sistemele americane și europene de sănătate la 110 miliarde de dolari în următorii cinci ani, estimă compania.

Sursa: http://www.npr.org

 

You may also like

2 comments

florin.despina 27 octombrie 2017 - 8:06 am

Uneori medicamentele similare sunt mult mai ieftine (in Romania) si mai eficiente. Nu ma refer la articolul de sus. O zi faina!

Reply
Radu86 16 iulie 2017 - 8:07 am

ce e scump e si bun, desi uneori e doar o aparenta. Si la noi sunt multe „similare”. Bataliile pe piata farmaceutica sunt uneori prea vizibile, incorecte si nu neaparat in folosul persoanei care sufera.

Reply

Leave a Comment