Home ALERGOLOGIE Informațiile despre șocul anafilactic pot să salveze vieți

Informațiile despre șocul anafilactic pot să salveze vieți

by Pronto Diagnostic
0 comments
  Generalități
Anafilaxia este o reacție alergică severă care poate pune în pericol viața unei persoane. Aceasta poate să apară în câteva secunde sau minute de la expunerea la un alergen, cum ar fi veninul rezultat în urma unei ințepături de albine sau consumul unei alune.
Cantitatea mare de substante chimice eliberate de sistemul imunitar în timpul șocului anafilactic poate provoca stare de șoc, tensiunea arterială va scădea brusc, căile respiratorii se vor îngusta, iar respirația se va bloca. Semnele și simptomele anafilaxiei includ puls rapid, slab, erupție la nivelul pielii, greață și vărsături. O persoană care suferă de anafilaxie necesită solicitarea asistenței medicale de urgență și injectarea de epinefrină. Dacă anafilaxia nu este tratată imediat, se poate ajunge la pierderea conștienței sau chiar la moarte.
Factori declanșatori
Printre factorii care pot declanșa anafliaxia sunt:
– alimentele – în special ouă, fructe de mare, nuci, cereale, lapte, alune;
– medicamente – mai ales antibiotice din grupul cefalosporinelor sau penicilinelor;
– înțepături de insecte;
– anestezice injectabile – procaina, lidocaina;
– substanțe de contrast – utilizate in investigatiile cu rol de diagnostic ce folosesc raze X;
– produse industriale chimice – latexul si produsele din cauciuc folosite de către lucrătorii din domeniul sănătatii;
– preparate injectabile cu rol în dezvoltarea imunitatii.
Semne si simptome
Anafilaxia este o reactie severă care afectează mai multe zone ale corpului. Severitatea reacției variază de la o persoana la alta. Reacțiile ulterioare declanșării acesteia sunt, de obicei, de acelasi tip. Simptomele debutează rapid, iar reacțiile sunt destul de severe. Prezența unui istoric de boli alergice nu amplifică riscul dezvoltarii anafilaxiei mediate de IgE, dar nici nu predispune la o reactie non-IgE mediată. Astmul poate determina o reacție mai severa si poate fi mult mai dificil de tratat. Riscul de a dezvolta anafilaxie se poate diminua în timp, în cazul în care nu există expuneri repetate sau reacții. Cu toate acestea, o persoana la care sunt prezenți factori de risc, trebuie să se astepte întotdeauna la ce este mai rău și să fie pregatită
Manifestarile unei reactii anafilactice pot sa apara in cateva secunde de la expunere, la 15-30 de minute sau chiar o ora sau mai mult după expunere (reacția tipică la aspirină si la alte medicamente similare).
Primele simptome apar adesea la nivelul pielii si pot să includă:
– înroșirea fetei;
– prurit (în zona abdomenului sau axile);
– urticarie.
Manifestările sunt adesea însoțite de:
– sentiment iminent de sfârșit al lumii;
– anxietate;
– puls neregulat si rapid;
Dupa aceste manifestări se declanșează umflarea gâtului, limbii, ragușeală, dificultăți de înghițire și de respirație. Pot să apară simptome de rinită (febra fânului) sau astm bronșic, provocând rinoree, strănut, respirație șuierătoare dar și dificultăți de respirație, crampe stomacale și vărsături.
Aproximativ in 25% din cazuri, mediatorii care iriga vasele de sânge declanșează o deschidere generalizată a capilarelor având loc:
– scăderea tensiunii arteriale;
– amețeală;
– pierderea conștienței.
Aceste sunt caracteristicile tipice ale șocului anafilactic.
Cauza
Cauzele anafilaxiei sunt împărtite în două grupe majore:
– IgE mediate – Această formă este șocul anafilactic real, care necesită o expunere inițială în care are loc sensibilizarea cu o expunere ulterioară.
Aceasta implica eliberarea de mastocite și bazofile (celule din sânge și tesuturi care secretă substanțe ce provoacă reacții alergice, cunoscute sub numele de mediatori) de catre IgE și eliberarea explozivă a mediatorilor chimici imediat după reexpunere.
– non-IgE mediate – Aceste reacții, așa numite reacții anafilactoide sunt similare cu cele de anafilaxie reală, dar implică anticorpii IgE. Acestea sunt de obicei cauzate de stimularea directa a celulelor mastocite și bazofile. Aceiași mediatori apar într-adevar în cazul unei anafilaxii reale și rezultă aceleasi efecte și rezultate. Această reacție poate fi întâmplătoare și deseori apare inițial și după expuneri ulterioare deoarece nu necesită sensibilizare. Termenii de anafilaxie și reacții anafilactoide sunt utilizați pentru a descrie această reacție alergică severă. Efectele reacțiilor sunt aceleași și în general se tratează în același mod. Adesea, cele două tipuri nu pot fi distinse, inițial.
Deși ar putea să pară că anafilaxia IgE mediată se produce după prima expunere la un aliment, medicament, înțepătură de insectă, aceasta a mai avut loc anterior și probabil involuntar, s-a produs o sesibilizare, la o expunere anterioară. Posibil să nu vă amintiți când a avut loc o înțepătură sau sa nu fiți conștienți care sunt alergenii ascunși în alimente.
Măsuri de urgență
Dacă banuiți că o persoană suferă o reacție anafilactică, este important să se ia urmatoarele măsuri de ajutor. În general, încercați să le aplicați în ordinea în care sunt prezentate.
– Sunați imediat la serviciul de urgență.
– Dacă pacientul dispune de un EpiPen, injectați imediat epinefrina. Aceasta poate fi injectată în exteriorul coapsei și poate fi administrată printr-o țesatură ușoara. Frecați locul pentru a îmbunătăți absorbția medicamentelor.
– Incercați să întindeți persoana și să-i ridicați picioarele dacă este posibil.
– Stați cu bolnavul până când sosește ajutorul.
– Dacă sunteți instruiți, inițiați măsurile de prim ajutor specifice (tehnicile de resuscitare) în cazul în care persoana nu mai respiră sau nu are puls.
Injecția cu epinefrină poate fi administrată printr-o îmbrăcăminte subțire, cum ar fi pantaloni, fustă, ciorapi. Articolele groase de îmbrăcăminte vor fi eliminate înainte de injectare. Se va injecta epinefrina doar dacă pacientul are un istoric de reacții anafilactice sau sub îndrumarea unui furnizor de asistență medicală. După 10-15 minute, în cazul în care simptomele sunt semnificative, puteți administra o altă doză de epinefrina. Chiar dacă reacția dispare, bolnavul trebuie sa meargă de urgență la o cameră de gardă.
Alte tratamente care ar putea fi instituite sunt: administrarea de oxigen, de fluide, medicamente pentru ușurarea respirației și chiar epinefrina. Steroizii antihistaminici pot fi recomandați dar aceștia sunt utili în prima fază a  anafilaxiei și nu vor putea înlocui epinefrina. Cu toate acestea, aceștia pot fi mult mai utili în prevenirea unei reacții recurente întârziate. Nu fiți suprinși dacă adrenalina vă oferă o stare de nesiguranță și accelerează pulsul. Aceste efecte secundare sunt normale și nu sunt periculoase cu excepția persoanelor care au probleme cardiace grave

You may also like

Leave a Comment