Home PEDIATRIE 9 sfaturi despre somnul nou-născutului

9 sfaturi despre somnul nou-născutului

by Pronto Diagnostic
1 comment

Un nou-născut, de obicei, doarme în jur de 18-20 de ore pe zi. Sună ca o existență confortabilă pentru proaspeţii părinți?  Dar de ce cei mai mulți părinți  experimentează o  lipsă acută de somn în primele zile de viaţă ale noului născut?
Probabil că are legătură cu durata perioadelor de somn. Un nou-născut doarme pentru o vreme, este treaz pentru o vreme și apoi adoarme din nou. În cele din urmă, copilul se va adapta la ritmul nostru „circadian”, rămânând treaz pentru perioade mai lungi de timp în timpul zilei și dormind câteva ore pe timp de noapte.

Iată 9 sfaturi practice pentru adaptarea copilului si a parintelui la un regim normal de somn:

Speranţa de azi ne ajută să ne imaginăm o zi de mâine mai bună, un viitor mai bun, iar stiind lucrul acesta devenim mai puternici. HARRY ALTDON

  1. Înțelege tranziția prin care a trecut noul tău copilaş. 

    A fi nascut este probabil cea mai traumatică experienţă a vieţii noastre. De la a fi siguri, situaţi în uter și hrăniți în mod constant, bebelușii nou-născuți trebuie să poată respira brusc pe cont propriu, să poată țipa și să dea semnale atunci când sunt foame. Aceastei adaptări trebuie să i se acorde un anumit timp.

  2. Pregătește-te și gândește pozitiv. 

    Încearcă să te pregăteşti mental încă din timpul sarcinii că primele zile împreună cu bebeluşul vor fi dure când vine vorba de dormit. Aceasta este realitatea pentru majoritatea noilor părinți. Încercă să gândeşti în mod pozitiv și să fii recunoscătoare pentru orele de somn pe care le primeşti.

  3. Lasă-l pe nou-născut să-si regleze ritmul. 

    Nu te aștepta ca bebelușul să se adapteze instantaneu la ritmul tău circadian. În schimb, urmează ritmul copilului. Nici o zi nu este la fel ca ziua următoare. După o noapte dificilă, următoarea noapte e posibil sa fie mult mai ușoară.

  4. Încearcă să dormi când bebelușul doarme

    Majoritatea nou-născuților dorm spontan.  Încearcă să te odihneşti când copilul se odihnește. Opreşte telefonul mobil și ceasul cu alarmă.

  5. Respectă și acceptă schimbarea. 

    Este destul de natural ca modul de manifestare al bebelușului să se schimbe. O săptămână, nou-născutul tău ar putea dormi bine și săptămâna viitoare un pic mai rău. E normal.

  6. Fă diferențe clare între zi și noapte.

    Implică-te într-o rutină de seară pe care o faceți zilnic. Poate un masaj , o iluminare plăcută și o muzică liniștită. Păstreayă ambiamentul întunecos și liniștit pe timp de noapte, nu lăsa becurile aprinse  în mod inutil și nu pune muzica tare. Nu schimba în mod inutil scutecele. Evită discuţiile cu tonalitate ridicată când îl alăptezi sau îl hrăneşti pe cel mic.

  7. Planifică timpul de dormit. 

    Împarte povara cu soţul și creați-vă un program de dormit.

  8. Ține-l aproape pe micuţ. 

    Copilul nou-născut are nevoie de o foarte mare apropiere în timpul primelor săptămâni. Astfel, copilul se simte mai calm și mai în siguranţă.

  9. Fii răbdător. 

    Ritmul circadian al bebelușului se va schimba. Un copil de un an va fi depășit cu siguranță ciclul de somn al nou-născutului. Aminte-ţi că toată lumea este diferită și se dezvoltă la momente diferite, chiar și pentru nou-născut. Copilul este micuţ doar pentru o perioadă scurtă de timp, așa că nu îţi pierde perspectiva.

You may also like

1 comment

julia90 13 ianuarie 2017 - 1:06 pm

E greu. E frumos.

Reply

Leave a Comment