Folatul, cunoscut și sub numele de vitamina B9, este una dintre numeroasele vitamine esențiale necesare copierii și sintetizării ADN-ului, producând celule noi și sprijinind funcțiile nervoase și imunitare. Ca o vitamina B solubila in apa, este prezenta in mod natural in unele alimente, adaugate altora si disponibile ca supliment alimentar sub forma de acid folic.
Studiile arată că o dietă bogată în folaţi poate ajuta la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă, a malformațiilor congenitale, anemiei și declinului cognitiv. Aveţi suficienţi folați în dieta dvs.?
Simptomele deficitului de folat
Deficitul de folat poate fi o problemă gravă, deși în majoritatea ţărilor dezvoltate nu este la fel de frecvent un deficit de nutrienți ca în statele nedezvoltate. Potrivit analizelor realizate în anul 2006 prin Studiul Național de Sănătate și Nutriție, s-a constatat că majoritatea oamenilor folosesc cantități adecvate de folat , deși unele grupuri sociale sunt încă în pericol de a realiza o alimentare insuficientă cu folaţi.
Consumul mediu de folat (inclusiv folatul alimentar și acidul folic din alimente fortificate și suplimente) variază de la 454 la 652 micrograme pe zi la adulți și de la 385 la 674 micrograme la copii. Rețineți că adulții au nevoie de aproximativ 400 micrograme zilnic, iar copiii au nevoie de aproximativ 300 micrograme.
Iată şapte semne comune care ar putea să suferiți de o deficiență a folatului:
- Slabă funcție imună; frecvent se îmbolnăvesc;
- Energia cronică redusă (inclusiv sindromul de oboseală cronică);
- Digestie slabă; probleme precum constipatia, balonarea si IBS
- Probleme de dezvoltare în timpul sarcinii și copilariei, incluzând o creștere accentuată;
- Anemie;
- Modificări ale dispoziției, inclusiv iritabilitate;
- Piele palidă.
Rețineți că unii oameni prezintă riscuri mai mari de a prezenta deficit de folat decât alții. Grupurile care ar trebui să fie deosebit de atente pentru a obține suficientă folat natural din dieta lor includ:
- Femeile gravide sau femeile care doresc să rămână gravide
- Mamele care alăptează
- Alcoolicii
- Oricine are boală hepatică
- Oricine este într-un program de dializă
- Oricine ia medicamente pentru diabet
- Cei care folosesc frecvent diuretice sau laxative
Sursele alimentare de vitamine B și folat includ:
- Vitamina B1 (tiamina): carnea deporc, mazărea verde și cerealele integrale și cerealele îmbogățite, inclusiv pâine, orez, paste, tortilla și cereale fortificate
- Vitamina B2 (Riboflavină):Alimentele lactate și lactate, pâinea îmbogățită și alte produse din cereale, carnea slabă, ouăle și legumele verzi cu frunze, cum ar fi spanacul
- Niacin:Alimente cu conținut ridicat de proteine, inclusiv unt de arahide, carne de vită, pasăre, pește, avocado și produse din cereale îmbogățite și fortificate
- Vitamina B6 (piridoxină):cartofi prăjiți, banane, carne de vită, cereale fortificate, nuci, fasole, carne de porc, pui și pește
- Vitamina B12: Produselactate și lactate, carne, pește (în special somon), păsări de curte și ouă
- Folat:suc de portocale, spanac, salată, broccoli, arahide, avocado, produse de cereale îmbogățite și cereale fortificate pentru micul dejun.
2 comments
folat=ce-mi place! 🙂
Este o diferenta mare intre ACIDUL FOLIC care se vinde ca medicament si FOLAT-ul prezent in mod natural
in anumite plante tot asa cum este o diferenta intre concentrat din samburi de mere si mere.
Acidul folic se numeste Vitamina 9 numai in USA si putine alte tari. In rest se numeste Vitamina 11.
In USA acidul folic se pune fortat in produse de panificatie. Numarul de malformatii congentitale
nu a scazut insa deloc.